Lakberendezőként sokféle stílusban tudok tervezni, sokfelé megrendelői igénynek tudok magabiztosan megfelelni. Vannak azonban olyan munkák, melyek a meghatározó lakberendezési stílus miatt különösen közel állnak a szívemhez. A JAPANDI-stílus pedig egész biztosan a szívem közepe.

Az utóbbi években gyakran találkozhatunk magazinok oldalán olyan enteriőrökkel, ahol a dizájnt ez a stílus határozza meg. Vajon miben rejlik a népszerűsége? Nos, a válasz pont annyira egyszerű, mint maga a stílus. Hiszen a Japandi otthonok legfőbb jellemzője az egyszerűség, az otthonosság, a kényelem, a harmónia, a minimalizmus és a funkcionalitás. A visszafogott, de elegáns enteriőrök csodálatos természetes anyagokkal, különleges kiegészítőkkel és a környezettudatosság jegyében készülnek. A semleges színpalettát pedig bátran ellenpontozzák a fekete szín használatával, amitől a tér rögtön egyensúlyba kerül.

Amikor ennek a háznak a belsőépítészeti tervei elkezdtek körvonalazódni, nem is volt kérdés, hogy melyik stílushoz fogok nyúlni. Az építészeti adottságok egyszerűen fantasztikusak voltak; hatalmas üveg felületek, nagy belmagasság és látványos belső galéria tette varázslatossá az enteriőrt. A cél egy olyan élettér megalkotása volt, ahol egy házaspár meghitt, funkcionális, modern és természetes anyagokkal körülölelt környezetben élhet. A térszervezést ezért nagyban befolyásolta, hogy a tereket nem választottam el belső falakkal, csupán a kandalló számára kialakított kémény került kiépítésre. Stílusban az egyszerűség, a természetesség és a harmónia kialakítása volt a fő szempont. Így jött létre egy minimalista, letisztult, esztétikus otthon terve, ahol a barátságos enteriőrt a kifinomult részletek és a minőségi anyagok használatával értem el. A lebegő lépcső kialakításával átláthatóvá vált a belső tér, ezzel is erősítve a nyitott terek kapcsolatát. A lépcső alatti rész növényekkel és természetes kövekkel lett dekorálva, élettel telivé és lágyabbá varázsolva az enteriőrt. A nappaliban a „kevesebb több” elvét követve, egyszerű és minőségi bútorzat került betervezésre; a Hannabi kanapé lágy vonala olyan multifunkcionális modell, amely egyaránt alkalmas pihenésre és munkavégzésre. A minimalista lebegő bútorzaton egyedi, igényes dekor termékek kaptak helyet. Az enteriőr egészére jellemző a nyugalmat árasztó kellemes natúr fa használata, a bézs színek harmóniája, míg ellenpólusként megjelenik a fekete szín a bútorokon és a dekorációs elemeken egyaránt. A helyiségek világítása gondos tervezés követően lett kialakítva, figyelembe véve az egyedi funkciókat és az innováció által kínált lehetőségeket. A lámpák és fényforrások kiválasztásánál szempont volt a dizájn, a magas minőség és a kompatibilitás. A tökéletes összhang kialakítása érdekében pedig a Berker R.8 kapcsolócsaládra esett a választásom, hiszen mind formavilágában, mind pedig egyéniségében tökéletesen illeszkedik a Japandi stílus által támasztott elvárásokhoz.

Látványtervek: Szabó Balázs – Interior Green House